Schijnzelfstandigheid in de zorg: wat jij als zzp'er moet weten

Schijnzelfstandigheid in de zorg: wat jij als zzp'er moet weten

Je hebt de laatste tijd vast gehoord van schijnzelfstandigheid. In deze blog leggen we uit wat schijnzelfstandigheid is, waarom het een probleem is, wat de overheid eraan doet en wat jij er als zzp’er aan kunt doen om het te voorkomen. Lees verder om er alles over te weten te komen!


Wat is schijnzelfstandigheid?


Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand officieel als zelfstandige werkt, maar eigenlijk hetzelfde werk doet als een werknemer. Stel je voor dat je als zorgverlener werkt. Officieel ben je zelfstandig, maar je werkt alleen voor één zorginstelling. Ze vertellen je precies wat je moet doen, wanneer je moet werken en hoe je je werk moet doen. Je krijgt per uur betaald. Officieel ben je dan een zelfstandige, maar in de praktijk werk je eigenlijk als een werknemer. Dit noemt de overheid: schijnzelfstandigheid.


Het probleem van schijnzelfstandigheid


Schijnzelfstandigheid betekent dus dat iemand zegt dat hij of zij zelfstandig ondernemer is, maar eigenlijk werkt net als een gewone werknemer. Dit kan voor problemen zorgen, niet alleen voor de mensen die schijnzelfstandig zijn, maar ook voor werkgevers en de overheid. Hier een aantal redenen waarom:


  • Verlies van belastinggeld: normaal gesproken betalen werknemers en werkgevers belasting en premies aan de overheid. Dit geld wordt gebruikt voor zaken zoals pensioenen, ziektekosten en werkloosheidsuitkeringen. Zelfstandigen betalen vaak minder belasting en premies. Dus, als veel mensen schijnzelfstandig zijn, krijgt de overheid minder geld binnen. Dit betekent dat er minder geld is voor belangrijke voorzieningen zoals zorg en onderwijs.


  • Problemen met uitkeringen: schijnzelfstandigen hebben vaak geen recht op uitkeringen zoals ziektegeld of werkloosheidsuitkeringen. Dit kan een probleem zijn als ze ziek worden of hun werk kwijtraken. Uiteindelijk kunnen deze mensen toch hulp nodig hebben van de overheid, zoals bijstandsuitkeringen, wat extra kosten met zich meebrengt.


  • Oneerlijke concurrentie: bedrijven die met schijnzelfstandigen werken, hebben vaak lagere kosten omdat ze minder belasting en premies hoeven te betalen. Dit kan oneerlijk zijn voor bedrijven die wel volgens de regels werken en gewone werknemers in dienst hebben. Deze bedrijven hebben hogere kosten en kunnen daardoor moeilijker concurreren met bedrijven die gebruikmaken van schijnzelfstandigen.


Wat zijn de gevolgen voor jou als zzp’er in de zorg?


Als de Belastingdienst beslist dat je eigenlijk een werknemer bent, kan dit leiden tot flinke financiële gevolgen zoals:


  • Naheffingen: je loopt risico om belasting te moeten betalen die je eerder niet hebt betaald. Dit kan flink wat geld kosten.


  • Boetes: je loopt risico om boetes te krijgen omdat je belastingvoordelen hebt gebruikt die alleen voor echte zzp'ers bedoeld zijn.


  • Verlies van belastingvoordelen: als je als werknemer wordt gezien, verlies je voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, wat betekent dat je meer belasting moet betalen.


Bovendien kan het problemen veroorzaken voor je opdrachtgever, wat de werkrelatie kan verslechteren en je opdrachten in gevaar kan brengen.


Hoe kun je je als zzp'er beschermen tegen deze risico's? Wat zijn de stappen die je kunt nemen om echte zelfstandigheid te waarborgen en problemen te voorkomen?


Blijf op de hoogte en lees mijn volgende blog, waarin we verder gaan op dit onderwerp en wat de overheid wil gaan doen. Ook geven we praktische tips en strategieën en lees je meer hoe Cureg jou kan ondersteunen om je positie als zzp'er te versterken en te zorgen dat je de voordelen van zelfstandigheid optimaal kunt benutten zonder de risico's van schijnzelfstandigheid.



21 juni 2024
Schijnzelfstandigheid in de zorg: wat wil de overheid en wat kun je doen als zzp'er?
27 september 2023
Wat moet ik regelen als ZZP'er in de zorg?
Meer posts