Checklist: Wat moet ik regelen als ZZP-er in de zorg

Wat moet ik regelen als ZZP'er in de zorg?

Jij hebt besloten om te starten met je eigen onderneming! Dit is ontzettend leuk en leerzaam en geeft je flexibiliteit. Om dit te kunnen realiseren moet je een aantal zaken regelen. Hiervoor kun je deze checklist gebruiken. Zo zorg je dat je alles in orde hebt:


· Denk na over welke diensten je wilt gaan leveren


· Bedenk een naam voor je bedrijf

Bij het bedenken van een naam voor je bedrijf, is het handig om te controleren of de naam en eventueel de URL nog beschikbaar zijn.


Of de naam voor je bedrijf nog beschikbaar is kun je controleren via: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/een-bedrijfsnaam-kiezen/


Als je een website wilt maken is het wel zo handig als de URL nog beschikbaar is met de naam van je bedrijf. Dit kun je controleren via: https://www.sidn.nl/nl-domeinnaam/domeinnaam-zoeken


· Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Inschrijven bij de kamer van koophandel is noodzakelijk. Als je naar de KvK moet je je legitimatie meenemen, het is ook handig om vooraf na te denken over een naam voor je bedrijf. Meestal schrijven ZZP’ers zich in als een eenmanszaak. Je een digitaal inschrijfformulier invullen via deze link https://www.kvk.nl/inschrijven/inschrijven-en-afspraak-maken-eenmanszaak/ en daarna een afspraak plannen bij de KvK.


· Ontvang een SBI-code

De KVK bepaalt je definitieve SBI-code op basis van jouw activiteitenbeschrijving.


· Vraag een E-herkenning aan

Omdat je als zzp’er je moet melden bij de IGJ (Inspectie Jeugd en Gezondheid), heb je E-herkenning nodig. Dat is een soort DigiD voor ondernemers. Je kunt deze pas aanvragen nadat je bent ingeschreven bij de KvK.


· Meld je aan bij de IGJ (Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd)

Vanaf 1 januari 2022 is de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) van kracht. Je kunt op de site van de overheid alle eisen vinden via deze link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/wet-toetreding-zorgaanbieders-wtza

Eén van de eisen is dat je je aan moet melden bij het Lrza (Landelijk register zorgaanbieders) (https://mijn.melding.zorgaanbiedersportaal.nl/ ) Hiervoor heb je E-herkenning nodig. Er volgt een controle van de IGJ en vervolgens een aanmelding bij het Lrza. Je kunt je maximaal drie maanden voordat je van start gaat aanmelden.


· Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie)

Het is belangrijk dat zowel opdrachtgever als opdrachtnemer duidelijkheid hebben over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot mei 2016 kon dit met een VAR (verklaring arbeidsrelatie). Vanaf mei 2016 is de VAR vervangen door de wet DBA.

Het gaat er in deze wet om dat duidelijk is dat er geen sprake is van loondienst. Op de website van Cureg vind je een modelovereenkomst die je kunt gebruiken als je voor een zorgorganisatie gaat werken als zzp’er.


· Schrijf je in bij het BIG-register

Werk je als mbo- of hbo-verpleegkundige dan moet je ingeschreven staan in het BIG-register. Dit register omschrijft wat je mag en moet kunnen en welke handelingen zijn voorbehouden aan een zorgverlener. Als je werkt als helpende, helpende + of VIG’er dan sta je niet ingeschreven in het BIG-register en kun je deze stap overslaan.


· Doe de ondernemerscheck op de website van de belastingdienst

Hier kun je checken of je voor de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer. Je kunt gebruik maken van deze link: https://www.belastingdienst.nl/ondernemerscheck


· Vraag een btw-vrijstelling of btw-nummer aan

Verzorging en verpleging van personen in een instelling is vrijgesteld van btw. Voorwaarde is dat de instelling geen winstoogmerk heeft. De volgende diensten zijn vrijgesteld van btw:

- Verzorging en verpleging van opgenomen personen

- Medische analyses door laboratoria op verzoek van een huisarts of de instelling


· Vraag een Verklaring Omtrent Gedrag (een VOG) aan

Dit kun je doen via www.justis.nl


· Sluit een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering af


· Creëer een overzicht van bekwaam- en bevoegdheden

Maak een overzicht van je bekwaam- en bevoegdheden in voorbehouden en risicovolle handelingen. Je kunt hiervoor de tool in Cureg gebruiken. Hier kun je eenvoudig de data invoeren en bijwerken.


· Stel een klachtenprocedure op en sluit je aan bij een erkende geschillencommissie


· Stel een ondernemersplan op


· Ontwikkel een logo en andere bedrijfsmiddelen zoals visitekaartjes en briefpapier


· Bepaal je uurtarief

Denk goed na over welke diensten je gaat leveren en welk uurtarief daarbij past. Als je staat ingeschreven bij Cureg en je hebt je profiel volledig ingevuld, waaronder je bevoegd- en bekwaamheden betreft je voorbehouden handelingen en reviews, dan kun je hiermee je onderhandelingspositie versterken. Dit kan in je uurloon zijn maar bijvoorbeeld ook je reiskostenvergoeding.




Gefeliciteerd, je bent nu zzp’er in de zorg! Schrijf je in bij cureg.nl en vind direct passende opdrachten of word gevonden door zorgorganisaties.


21 juni 2024
Schijnzelfstandigheid in de zorg: wat wil de overheid en wat kun je doen als zzp'er?
17 juni 2024
Schijnzelfstandigheid in de zorg: wat jij als zzp'er moet weten
Meer posts